Jyväskylän kaupungin kulttuuripalkinto toiminnanjohtaja Markus Latvalalle

Jyväskylän kaupungin kulttuuri-, liikunta- ja nuorisolautakunta on päättänyt kokouksessaan 21.3. myöntää vuoden 2012 kulttuuripalkinnon toiminnanjohtaja Markus Latvalalle.

Markus Latvala (s. 1963) on tuottanut tänä vuonna kaksikymmentä vuotta täyttävää Yläkaupungin Yö -festivaalia alusta lähtien. Latvala on ollut järjestämässä myös Arktisen Upeeta -elokuvafestivaalia useiden vuosien ajan ja toiminut Suomen elokuva-arkiston sarjanhoitajana viitisentoista vuotta vuoteen 2010 saakka. Työtehtäviensä lisäksi hän on ollut luottamustehtävissä mm. Jyväskylän kesän, Lastenmusiikkiorkesteri Loiskiksen ja Nordic Glory festival -yhdistyksen hallituksissa.

Latvala on opiskellut kirjallisuutta Jyväskylän yliopistossa. Hänen kiinnostuksena tapahtumatuotantoon alkoi jo 80- ja 90-luvuilla, kun hän oli järjestämässä Jyrock-festivaalia. Toimiessaan ylioppilaskunnassa hänen työtehtävänsä laajeni myös elokuvaan, joka musiikin ohella on Latvalan keskeisiä kiinnostuksen kohteita. Hän onkin tehnyt työtä useiden elokuvatapahtumien tuottajana. Latvala on tuottajanuransa lisäksi toteuttanut omaa taiteellista puoltaan muusikkona soittamalla mm. Alice in Wasteland -, Worms- ja Tom Cat Rebels -kokoonpanoissa.

Markus Latvala on vaikuttanut Jyväskylän kulttuurielämässä yli kaksikymmentä vuotta. Hänet on opittu tuntemaan vaikuttajana, joka jättää mielellään parrasvalot sisällöntekijöille. Latvalan vahva ja pitkäjänteinen työ tuotantojen taustalla on keskeinen kriteeri palkitsemiselle. Nyt kaksikymmentävuotias Yläkaupungin Yö on läpileikkaus jyväskyläläiseen kaupunkikulttuuriin. Tapahtumalla ja sen ympärille muodostuneilla verkostoilla on ollut paljon annettavaa koko Suomen kulttuurielämälle.

Kulttuuripalkinto myönnetään Markus Latvalalle hänen ansioistaan kaupunkikulttuurin ja tapahtumatuotannon edistäjänä Jyväskylässä. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa ja se luovutetaan Latvalalle Yläkaupungin Yössä lauantaina 19.5. klo 19.00. Ilokiven alakerrassa (Keskussairaalantie 2) järjestettävässä tilaisuudessa.